De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Sportzorgen

Door Ed Hendriks
17 juni 2009om 15:08 uur

 

Sportarts Ed Hendriks uit het Via Vierdaagse begeleidingsteam schreef de onderstaande artikelen voor de website van Sportzorg. Deze willen we jullie natuurlijk niet onthouden!

1. Advisering vochtgebruik tijdens sportevenementen.
Uit een onderzoek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2007 is gebleken dat de vochtinname tussen wandelaars sterk verschilt, met een variatie van 0,3 liter tot 12 liter tijdens het wandelen. Gemiddeld werd er tussen de 2,6 en 3,2 liter gedronken. Belangrijk is de vraag of er voldoende werd gedronken om uitdroging te voorkomen (en daarmee problemen van oververhitting en flauwvallen) of werd er mogelijk teveel gedronken (hetgeen tot levensgevaarlijke bloedverdunning kan leiden)? Uit de gegevens van ons onderzoek blijkt dat 5% van de wandelaars teveel had gedronken terwijl 16% van de wandelaars te weinig dronk. Deze gegevens toegepast op de 40.000 wandelaars stelt dat 2000 wandelaars teveel en dat 6400 wandelaars te weinig gedronken hebben. Lees verder >> (http://www.sportzorg.nl/upload/File/Advisering%20vochtgebruik%20tijdens%20sportevenementen.pdf)

2. Fysieke risico's bij deelnemers aan grote sportevenementen Hoe lijf en leden reageren op een fikse wandelprestatietocht, een duurloop of een lange fietstocht onder uiteenlopende weersomstandigheden is nauwelijks bekend. Met een groeiende belangstelling voor sportevenementen waarbij 20.000 tot 40.000 starters geen uitzondering meer is, is het van groot belang de fysieke risico's die deze sporters lopen in kaart te brengen. Het doel hiervan is de organisatie en de sporters evidence based van de juiste informatie te voorzien en de veiligheid van de deelnemers te vergroten. Lees verder >> (http://www.sportzorg.nl/upload/File/Fysieke%20risico%20bij%20deelnemers%20aan%20grote%20sportevenementen.pdf)

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis