De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Teken aanpakken

Door Alie Vink
29 juni 2010om 10:21 uur

 

Niet alleen door teken, maar ook door andere insecten kunt u tijdens het wandelen gebeten worden. Het is altijd handig om een antimuggenmiddel bij u te hebben. Ook moet altijd gelet worden op heftige reacties als jeuk, meer zwelling dan normaal, benauwdheid, duizeligheid enz. Indien u voor bepaalde insecten allergisch bent moet u daar een middel voor bij u hebben. Ook is het raadzaam om uw medewandelaars in te lichten waar het middel zit en hoe het toegediend moet worden.

Infectiegevaar
Mensen raken besmet met de Borrellia bacterie wanneer ze door een teek gebeten worden. Ongeveer 10% van de teken is met de bacterie geïnfecteerd. Besmetting gebeurt niet direct na de aanhechting van een teek, maar begint pas ongeveer 24 uur nadien op gang te komen. De teek heeft lange tijd nodig om zijn monddelen aan de huid vast te lijmen. Pas daarna wordt er wat speeksel in de bloedbaan gespoten, en daarmee begint de overdracht van Borrelia parasieten. Rond de plek van infectie kan na 2 weken een rode vlek ontstaan, die zich langzaam uitbreidt. Na een paar weken verdwijnt deze plek. Bij 10% van alle infecties treedt in de regel geen rode vlek op.

Klachten
Na enige tijd heeft de parasiet zich elders in het menselijk lichaam gehuisvest. De symptomen die dan optreden kunnen erg variabel zijn en omvatten spierpijn, gewrichtspijn, hoofd/nekpijn, rugpijnen, vermoeidheid, nachtelijk zweten, evenwichtsproblemen, verhoogde pols, hartruizen, tachycardie (versnelde hartslag), gehoorproblemen, enz. Bij enkele patiënten treedt infectie van het centrale zenuwstelsel op.

Behandeling
In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te genezen met antibiotica. Behandeling vindt plaats volgens de richtlijn van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Een probleem hierbij is dat de diagnose van Borrelia infecties niet 100% betrouwbaar is, zodat mogelijk positieve infecties niet herkend worden en patiënten lange tijd onbehandeld blijven.

Voorkomen is beter dan genezen
De overdracht van de Borrelia parasiet door een teek kan plaatsvinden op elk moment dat de teek actief is. In Nederland is dit meestal van mei t/m september, met een piek in mei/juni, wanneer de nimfen (een soort teek) het meest actief zijn. Teken zijn overdag en 's nachts actief. Als we in het bos zijn, lopen we gemakkelijk een tekenbeet op door aanraking van vegetatie waar de hongerige teken op zitten. Vooral als we op de bosgrond zitten of door hoog opgaand gras, bosbessen of varens lopen is de kans groot om een tekenbeet op te lopen. Je kunt je goed beschermen tegen een tekenbeet door sokken en broekspijpen in te smeren met DEET. DEET zit verwerkt in diverse antimugmiddelen, maar de stof werkt ook afstotend op teken. Je kunt je ook beschermen door tijdens het wandelen in bosrijke gebieden een lange broek en lange mouwen te dragen.

Raadpleeg uw huisarts
U kunt niet zelf vaststellen of u met Borrelia geïnfecteerd bent. Wel kan het ontstaan van een rode vlek waargenomen worden. Meestal ontstaat dat 10-14 dagen na de beet met een geïnfecteerde teek. In dat geval moet u altijd uw huisarts raadplegen, liefst als de rode vlek nog zichtbaar is. Bent u door een teek gebeten en is er geen rode vlek, dan is het alsnog verstandig de huisarts om advies te vragen. Als de huisarts een verdenking van Borrelia vaststelt kan hij een diagnose aanvragen bij een geneeskundig laboratorium. De uitslag hiervan bepaalt welke behandeling de huisarts gaat voorschrijven. Meestal is dat een breed antibioticum.

Inspecteren
Als u in het bos geweest bent, is het nodig om uw lichaam nog dezelfde dag grondig te inspecteren op aanwezigheid van een teek. Als teken binnen 24 uur verwijderd worden is de kans op Borrelia erg klein. Teken kunt u het beste verwijderen met een tekenpen. Deze pen is bij drogist en apotheek verkrijgbaar. Het is niet nodig om de teek eerst te verdoven met alcohol. Teken laten ook los door ze eraf te trekken met de tekenpen, tekenlepel of het pincet. Let goed op waar de teek gezeten heeft: als hier na 2 weken een rode vlek ontstaat moet een huisarts geraadpleegd worden i.v.m. mogelijke besmetting met Borrelia.

Categorie: Lichaam & geest

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis