De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Hinkeliens weg naar Nijmegen

‘Ja, ik heb het gered!’

Onder de 1.650 Via Vierdaagse-deelnemers zijn ook 30 (oud-)topsporters en –coaches. Eén van hen is Hinkelien Schreuder, voormalig topzwemster en tegenwoordig fulltime programmamanager voor de internationale Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam. De komende maanden houdt Hinkelien ons via deze website op de hoogte van haar wandelvorderingen.

Ik heb hem volbracht, de Vierdaagse van Nijmegen. Wat betreft vermoeidheid en spierpijn ging het allemaal precies zoals ik had verwacht. Dat gold helaas niet voor de pijn in mijn voeten. Door het afzetten ontwikkelden zich blaren op de bal van mijn voeten en het leek net alsof mijn voetkussens ingedrukt waren. Daar heb ik echt vet veel last van gehad en eigenlijk nog steeds. Dit weekend heb ik op slippers gelopen, maar vandaag moest ik weer gewone schoenen aan en dat voelt niet fijn.

Maar goed, verder was de Vierdaagse een ongelooflijke ervaring. Op dag 1 werd ik vanaf de start overweldigd door de hoeveelheid mensen. Zoveel wandelaars en bij het begin ook nog al die studenten, daar moest ik echt wel om lachen. Maar al die mensen zorgden er wel voor dat ik niet lekker kon doorlopen. Ik kon mijn passen niet goed afmaken, waardoor het lopen dubbele energie kostte en vervolgens werd het ook nog hartstikke warm. Dat ging allemaal anders dan ik me vooraf had voorgesteld. Zo traag dat ik pas om 16.15 uur weer op de Wedren was.

Op de tweede dag ging het gelukkig veel makkelijker. Het was de warmste dag van de Vierdaagse, maar er stond wel een lekker windje en om 13.15 uur was ik weer binnen. Op dag 3 begon de pijn in mijn voeten, maar toen was de route weer supermooi en was ik bij terugkomst in Nijmegen enorm onder de indruk van alles wat ik daar zag. Eerst een straat waar iedereen in het wit was uitgedost; dan de hoek om en daar was alles dan weer helemaal rood. Net een lopend festival, geweldig!

De laatste dag begon met buien. Iedereen was kletsnat en dat is dan even zo’n moment dat je denkt: ‘Waar deden we dit ook alweer voor?’ Maar dan is het weer droog, dan staat er weer al dat publiek en dan loop je gewoon verder. Tot het punt waar we als oud-topsporters verzamelden om gezamenlijk onze intocht te maken. En ook Via Gladiola is dan weer heel erg bijzonder. Net carnaval in Rio, maar dan zonder wagens. En er kwam geen einde aan het aantal mensen.

Dat was net als onderweg. Op dijken of op kleine landwegen: of je nou voor of achter je keek, alleen maar een deinende massa. Wat ik ook mooi vond, waren al die militaire detachementen met hun liederen. Daar zaten overigens wel verschillen in. Franse militairen zingen echt, terwijl Amerikanen meer schreeuwen. Hoe dan ook heb ik me daar de laatste dag echt aan opgetrokken. Wat me verder op de been heeft gehouden, is alles wat ik onderweg zag en hoorde. Teksten op t-shirts of flarden van gesprekken die je opvangt. Het is niet allemaal even snugger, maar het houdt je wel bezig.

Wat me enorm heeft getroffen, is de saamhorigheid die er al die dagen heerste. Niet alleen tussen wandelaars onderling, maar ook tussen wandelaars en publiek. Net alsof alle grenzen en verschillen tussen mensen vervaagden. Samen met het zingen is dat wat me het meeste zal bijblijven. En het ritme van de stad, dat 24 uur per dag door leek te gaan. Op het moment dat jij opstaat, keren de feestvierders naar huis. Uiteindelijk verlies je alle notie van tijd. Mensen om acht uur ’s ochtends aan het bier, het kan allemaal. En waarom ook niet? Alles rondom zo’n sociaal sportevenement is een goede reden om feest te vieren.

Al met al was het een onvergetelijke ervaring, maar voorlopig maak ik geen meters meer. Ik ben aan de Vierdaagse begonnen met het idee dat ik die eens in mijn leven wilde meemaken en dat is nu gebeurd. Maar wie weet, zeg nooit nooit.

Amsterdam, 25 juli 2017


Vorige blogs

11 juli 2016    Met vertrouwen richting start

17 juni 2016   Ritme en structuur gevonden

23 mei 2016   Kriebels en de eerste blaren

18 april 2016  'Trainen omdat ik het straks vier dagen heel erg leuk wil hebben'

 

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis