De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Hinkeliens weg naar Nijmegen

'Trainen omdat ik het straks vier dagen heel erg leuk wil hebben'

“Ik ben al jarenlang gefascineerd door de Vierdaagse van Nijmegen. Zwemmers zijn geen landdieren; wandelen of hardlopen is gewoon niet handig om te doen. Maar ik ben wel naar de intocht van de Vierdaagse gaan kijken, ook omdat vrienden meededen. En als ik daar dan stond en al die wandelaars aan me voorbij zag trekken, had ik zoiets van ‘Ja, dit zou ik ook graag een keer willen doen.’ De Vierdaagse stond dus op mijn zogeheten ‘bucketlist’ en toen ik de kans kreeg om aan de honderdste editie mee te doen, heb ik die natuurlijk gegrepen.

Op het gebied van wandelen ben ik geen complete beginner. Als zwemster verbleef ik tijdens de zomermaanden altijd in het buitenland om te trainen, maar toen dat na 2012 ophield ben ik in die periode gaan wandelen. Ik heb met vriendinnen hikes in Zwitersland en Zweden gedaan en in voorbereiding daarop heb ik ook in Nederland gelopen. Daarbij was ik verrast hoe veel moois er in Nederland te zien viel. Ergens wist ik dat wel, maar vanuit de auto zie je die mooie plekjes niet of je hebt er niet echt oog voor. Al wandelend neem ik nu graag de tijd om in eigen land rond te kijken.

Over tijd gesproken – voor Via Vierdaagse kom ik die tot nu toe nog behoorlijk tekort. Omdat ik fulltime werk ben ik voor langere trainingen grotendeels op de weekenden aangewezen. Maar ook die zaten de afgelopen maanden vrij vol. Ik ben nu net terug uit Rio de Janeiro. Daar vinden dit jaar de Olympische Spelen plaats en in dat kader heb ik namens NOC*NSF een bijdrage geleverd aan het GEO-scholenproject in de favela’s – de achterstandsbuurten daar. Dat was best confronterend, maar ik ben heel dankbaar dat ik door middel van sport een nieuwe generatie inspiratie heb mogen geven. Ik heb ze over doorzettingsvermogen en het stellen van doelen verteld en hoop dat hen dat helpt om op het rechte pad te blijven.

Gelukkig wordt het nu wat rustiger en is het ’s avonds weer licht, dus ik ga nu serieus mijn trainingsschema volgen. Kortere afstanden door bijvoorbeeld naar mijn werk te lopen en dan elke week één goede lange afstand in het weekend of op vrije feestdagen. Waar mogelijk doe ik dat samen met vriendinnen. Veel van hen wandelen ook en dan hebben we altijd goede gesprekken; dat kan net zo goed tijdens het lopen als tijdens een etentje. Zo hebben we op Hemelvaartsdag een reünie met de meiden die meededen aan de trekking in Zweden.

Als oud-topsporter weet ik hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Twee weken geleden liep ik twee uur lang een stuk van het Pieterpad. Zo’n twaalf kilometer maar, maar ik voelde het daarna wél in mijn benen. Daardoor weet ik dat ik het nu echt serieus moet gaan aanpakken. Want één ding staat voor mij voorop: ik wil het straks in juli vier dagen heel erg leuk hebben en dat gaat niet gebeuren als ik nu niet volop in training ga!”

Amsterdam, 18 april 2016

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis