De Vierdaagse van 2018 is voorbij
Graag tot volgend jaar!

Hinkeliens weg naar Nijmegen

Kriebels en de eerste blaren

“Ja, mijn trainingen zijn serieus van start gegaan. Door de week lukt nog niet echt, maar ik heb wel mijn eerste tochten gemaakt. Op Koningsdag een prachtige wandeling door de bollenvelden en langs het strand bij De Zilk, vijftien kilometer aan de hand van een gidsje. En op Hemelvaartsdag heb ik de eerste dag van de Drie van Driemond gelopen, onder meer langs de Gaasperplas. Dat was 20 kilometer. Nog niet waar ik volgens mijn trainingsschema zou moeten zijn, maar wat mij betreft een mooi begin.

Driemond viel me niet mee. Na tien kilometer dacht ik, jemig, ik ben nog maar op de helft. Achteraf bleek dat ik blaren had, maar dat had ik onderweg niet door. Ik ken het gevoel van een blaar op je hak, maar dit voelde heel anders, meer als zere voetzolen. Toen ik thuis was, ontdekte ik blaren tussen mijn tenen, die doorliepen richting voetbed.

Ik denk dat ik verkeerde schoenen aan had. Twee of drie jaar oude hardloopsneakers, nogal licht. Met gewone sokken erin en niet heel stevig dicht geknoopt, dus ik ben vermoedelijk gaan glijden. Ik heb wel bergwandelschoenen van de B-categorie, maar ik ben eigenlijk bang dat die te stug zijn voor de weg. Of dat klopt, ga ik de komende periode uitproberen. Zo ja, dan heb ik nog voldoende tijd om eventueel een lagere en lichtere wandelschoenen aan te schaffen.

Wat ik ook heb gedaan, is contact zoeken met collega-topsporters die aan Via Vierdaagse meedoen. Een goed bepijlde tocht kun je prima in je eentje afleggen, maar zeker op langere trajecten vind ik het toch leuker om samen met anderen te lopen. Uiteraard moet je dan wel min of meer hetzelfde wandeltempo hebben. Ik hoop echt dat ik iemand vindt waarmee dat klikt, want ook tijdens de Vierdaagse loop ik liever niet alleen. Tussen 50.000 andere mensen zal ik me in juli vast niet vervelen, maar toch.

Dankzij mijn blaren heb ik het even rustig aan gedaan, maar afgelopen weekend ben ik van Kijkduin naar Hoek van Holland gelopen. De laatste etappe van het Kustwandelpad. Erg leuk en geen blaren, ondanks het zand in mijn schoenen. Zoals ik in april ook al aangaf, vind ik het ontzettend bijzonder om al wandelend Nederland te ontdekken. Ik kom echt op plekken waarvan ik het bestaan niet eens wist. Of zoals die bollenvelden. Daar wilde ik altijd al heen, maar nooit de gelegenheid gevonden. Nu wel en het was zo gaaf!

De Vierdaagse begint steeds meer te kriebelen en ik ga me er steeds verder in verdiepen. Contact met mede-lopers, hoe werkt dat straks met het ophalen van het startbewijs, waar ga ik slapen? Ik heb de Vierdaagse nog nooit eerder gelopen en heb nog veel te weinig idee van hoe dat allemaal werkt. Tijd om dat goed uit te zoeken allemaal.”

Amsterdam, 23 mei 2016

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
  • 4Daagse
  • Albron
  • NGS
  • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
  • Rode Kruis