Nog
84
dagen tot
de vierdaagse!

Trainingsschema

Niet iedere deelnemer loopt dezelfde afstand tijdens de Vierdaagse Nijmegen. Daarom stelden we in samenwerking met professionele wandeltrainers verschillende trainingsschema's samen. Je treft deze aan in je VitalinQ-account. Hieronder geven wij een korte toelichting op het gebruik van je trainingsschema.

Trainingsweek

Werkdagen

 • Regelmatig een korte trainingsprikkel
 • Accent: techniek, kracht of interval
 • De doordeweekse trainingen hebben telkens een afwisselend accent gericht op techniek, kracht of interval.

Het is belangrijk om regelmatig een korte afstand te lopen dan een enkele keer heel lang. Zo raken je spieren op de juiste manier gewend aan belasting en zullen ze het snelst sterker worden. Ook kun je hierdoor je conditie het meest efficiënt verbeteren. Tijdens deze trainingen is het zinvol om te letten op je wandeltechniek en je loopsnelheid te verhogen door middel van intervaltraining. Tijdens de startbijeenkomsten ga je samen met professionele wandeltrainers verschillende oefeningen uitvoeren.  

Voorbeelden speelse intervaltraining.

Weekend

 • Trainen van uithoudingsvermogen door gedoseerd verhogen van de afstand
 • Accent: testen van schoenen, sokken en kleding, pauze en voedsel en drank.

Je bent lang onderweg, dus de keuze voor de juiste combinatie van sokken en schoenen en juiste kleding bij het weertype is belangrijk. Ook is het belangrijk om te bepalen wanneer je pauze neemt en wat je tijdens de pauzes eet en drinkt. Heb je voorkeur voor een rugzak of een heuptasje? Vooral in het begin zijn de afstanden nog niet lang dus kun je veel uitproberen.

Actieve rust

Na een intensieve intervaltraining of lange duurtraining zijn je spieren verzuurd. Deze verzuring treedt op doordat melkzuur (afvalstoffen) zich in de spieren ophoopt. Dit melkzuur moet door je bloed worden afgevoerd. Door lichtjes in beweging te blijven heb je een licht verhoogde hartslag en daardoor krijg je een betere en snellere doorbloeding van je spieren, zonder daarbij nieuwe afvalstoffen aan te maken. Het bloed zal sneller en makkelijker het melkzuur afvoeren.

Van belang is dat deze actieve rust niet intensief is en niet te lang anders ga je juist weer opnieuw verzuren. Een half uurtje ontspannen (fietsen of zwemmen) zijn prima activiteiten om je wandelspieren te ontlasten en toch het melkzuur af te voeren.

Luister naar je lichaam

Onze trainingsschema´s zijn op verantwoorde wijze door professionele trainers opgebouwd, maar ieder mens en iedere situatie is natuurlijk uniek. Daarom geldt ook bij gebruik van de trainingsschema´s: luister altijd naar je lichaam! Voel je pijn of heb je andere klachten, neem dan contact op met je huisarts of met het Via Vierdaagse Begeleidingsteam. Dit kan door op jouw VitalinQ-account in te loggen en een bericht te sturen naar het begeleidingsteam in de module Wij.

Heb je toch nog behoefte aan extra training en begeleiding, neem dan contact op met een wandeltrainer.

Jouw trainingsschema op VitalinQ

Jouw trainingsschema past bij de afstand die je gaat lopen tijdens de 101ste Vierdaagse. Loop je de 40 kilometer? Dan heb je een trainingsschema wat op maat gemaakt is voor deelnemers die de 40 kilometer lopen. In je VitalinQ-account staat onder de module Activiteit jouw trainingsschema voor de afstand die je gaat lopen. Als je op de trainingen klikt, zie je de tijdsduur van de training en er staat omschreven wat het accent is. Na de training kun je een rapportcijfer toevoegen en aangeven hoeveel kilometer je hebt getraind. Daarmee heb je jouw training gelogd! Volg dit trainingsschema per week en je komt goed voorbereid aan de start van de 101ste Vierdaagse!

Hieronder vind je de verschillende trainingsschema's per afstand in PDF:

Trainingsschema 30 km

Trainingsschema 40 km

Trainingsschema 50 km

Via Vierdaagse was niet mogelijk geweest zonder:
 • 4Daagse
 • Albron
 • Hi-Tec
 • NGS
 • Vitalinq begeleiding
 • De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is er voor alle wandelaars
 • Rode Kruis
 • VGZ